Det vi fik med fra Elliott Connies workshop.... [entry-title permalink="0"]

Lad os først fastslå; vi har begge midt i nogle meget travle måneder og vores kalendre er godt fyldt op. Og det er jo dejligt, men det giver også nogle udfordringer med at ‘få tiden til at slå til’ og ikke mindst med at få tid til at skrive på bloggen. Vi gør vores bedste, men bær’ over med os, hvis gentagelserne bliver for mange 🙂

Over 50 mennesker deltog i en 2-dages workshop i september med Elliott Connie, der indenfor den løsningsfokuserede tilgang er førende i arbejdet med par. Men Elliott bidrager også med nyttige pointer ind til hele forståelse af tilgangen og begge dele vil dette indlæg handle om.

Samtaler med par

Elliott er oprindeligt trænet og uddannet hos BRIEF og hans tætte forhold til især Cris Iveson fornægter sig ikke i hans tilgang. Elliott begynder enhver samtale med at stille det samme spørgsmål til begge i parret: hvad er dit bedste håb for denne samtale? Og selv om den ene har et ønske om – eller hvis bedste håb er, – at den anden forandre sig og ændre adfærd, så fastholder Elliot at rette effekten heraf tilbage til vedkommende. Det kunne lyde således:

Så, hvad er dit bedste håb for denne samtale?

Det er at min mand ikke arbejder så meget, men kommer hjem til middag hver dag kl. 18. 

Og hvilken forskel ville det gøre for dig, hvad ville det betyde?

Det ville betyde rigtig meget, jeg ville blive gladere og vide, at han gerne vil være sammen med sin familie. 

Et andet nedslag i Elliotts parsamtaler er hans udgangspunkt med, at alle forhold har en kærlighedshistorie – dér er en årsag til, at dette par lige netop har fundet sammen, har forelsket sig i hinanden. Den historie får mulighed for at folde sig ud gennem spørgsmål og svar, – og skaber endda mulighed for at svare i nutid, dvs. Jeg faldt for hende fordi hun var så smuk, – altså det er hun stadig….På den måde gives komplimenter, som styrker relationen.

Endelig er det værd at nævne, at Elliot tydeligt gør klart, at han er ligeglad med, hvorfor parret er kommet, – han er kun interesseret i outcome eller resultatet. Det er ligegyldigt om de er skilt eller sammen, – de evner og kompetencer den enkelte havde, da parret forelskede sig i hinanden, er de samme evner, som kan være hjælpsomme i forhold til parforholdet eller forældreskabet.

Grundlæggende løsningsfokus

Med en ‘skoling’ fra BRIEF er mange af Elliotts pointer, tips og tricks forankret dér og vi så ofte tydelige referencer til de tre herrer fra London 🙂

En af Elliotts måder at tale om LØFT på er, at det er som at lære et nyt sprog, og ikke en bunke teknikker. Man er nødt til at bevæge sig langsomt, afprøve ‘nye ord’, se om de bliver forstået og hvad man selv forstår.

Og, som han siger, problemer og løsninger har ikke samme plads i hjernen. Og mandag kl. 16 er ikke det sammen som fredag kl. 16, forskellige ting sker forskellige steder i hjernen og fordrer to mind-set.  På sammen måde påvirker det hjernen, når du begynder at tale om ‘imorgen’, – du skaber allerede håb for at det kan blvie anderledes end idag. Et fif vi tog med os (igen) og som er hjælsom i at skifte fra problem-sprog til løsnings-sprog er ordet istedet.

Når du imorgen ikke er ked af det, hvad er du så istedet?

Når ungerne ikke længere råber, hvad gør de så istedet?

Når kæresten ikke længere råber og skændes, hvad gør han så i stedet?

Et lille ord, der får flyttet vores fokus over på en positiv handling, negationen fjernes og istedet opstår et sprog med muligheder, løsninger, potentiale. Og forhåbentligt kan dette lille indlæg også skabeet potentiale, – en lyst til at kaste sig ud i samtaler med par. God fornøjelse, – vi vil glæde os til at høre dine historier og erfaringer i LØFT-med-par 🙂

God uge

Rikke & Anne-Marie