EBTA 2016 - Dont think, - observe [entry-title permalink="0"]

Det er nu tredje gang, at jeg har fornøjelse af at delagtiggøre jer i European Brief Therapy Associations årlige konference, der i år blev holdt på universitet for Musik og Kunst i Wien. Konferencen var 2 uger tidligere end normalt, da det også var 10-året for Steve de Shazers død, d. 11.9.2005. Det betød, at der dels var arrangeret mindekoncert, men også at enkelte keyspeakers tog udgangspunkt i SdS’s virke og venskab. Det blev til 3 dage med faglige input, socialt samvær, nye bekendtskaber, øvelser, grin og wienerschnitzel midt i solskin – og shopping 🙂

Arild Aambø

– en af konferencens keyspeaker og en af få skandinaviske deltagere (sverige er altid i flertal). Arild havde et venskab med Steve og Insoo, hvorfor titlen på hans tale var Silent Music, Menippean Dialogue and other Perplexities in Solution Focused Work – a Tribute to Steve de Shazer. Noget af det jeg fæstnede mig ved, hvad hans beskrivelse og reflektion over forholdet mellem ‘lyd og stilhed’. At stilhed kan:

  • bringe mennesker tættere sammen OG skubbe dem fra hinanden
  • signalere dybe tanker ELLER ingen tanker
  • frembringe information ELLER skjule information
  • fremkalde både forståelse SÅVEL som misforståelse
  • kan både harme OG heale mennesker

Det var nogle interessante pointer, hvor Arild kom ind på forskellige former for stilhed og gennem inddragelse af såvel litteratur og musik, præsentrede han ‘Menippean Dialogue’.

IMG_6613

Alasdair Macdonald

Skotsk psykiater, familieterapeut og ‘holder’ af SOLUTION-FOCUSED BRIEF THERAPY EVALUATION LIST –  03/06/15 hvor al undersøgelses- og forskningsmateriale omkring den løsningsfokuserede tilgang er samlet. Er godt sted at kigge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt LØFT ‘virker’ eller om der er evidens for det.

Alasdairs oplæg hed “Thoughts provoked by “Don’t think, – Observe” og et par pointer derfra var:

  • mange former for angst og fobi’er er ‘respons’, der i tidligere tider havde overlevelses værdi. Mørke. pludselige lyde, store dyr var altsammen tegn, forudsigelser for ‘primater’. Så disse mønstre er fra vores fortid – man observerede og tænkte ikke…
  • en af de mest skelsættende opfindelser var fotografiet, det grundlæggende ændrede flere områder af den moderne verden. Opfindelsen fik indflydelse på f.eks. måden at lave politi efterforskning, man kunne nu tage et billede af sine observationer og dernæst tænke….
  • det har vist sig, at ‘når der er fravær af observationer/observatører, ændre den sociale adfærd sig. Forsøg har vist, at når man eksempelvis havde strejke eller arbejdsnedlæggelser hos politiet, – eller juleaften – så steg antallet af indbrud og røverier.

Oplægget vakte min nysgerrig og gav anledning til at tænke over, hvornår jeg observerer først og tænker bagefter ELLER tænker først og dernæst observerer!! At arbejde løsningsfokuseret og fra en ikke-vidende position betyder i hvert fald, at vi ikke må glemme at observere og kun tænke….

International Cooperation Task Group

Et fantastisk netværk, der består af repræsentanter fra nationale foreninger, netværk og enkelt personer, som Biba Rebolj, der er den eneste løsningfokuserede praktikere i Slovenien.  Netværket samles fysisk på konferencen, i hvert fald dem der er tilstede. I år var Steve Langer fra SFBTA, USA med ligesom Jameed fra den nystartede Indiske Forening. Den er en fornøjelse at høre, hvordan forskellige enthusiastiske mennesker arbejder på at udbrede kendskabet til LØFT, så det nu favner også de baltiske lande. Listen af lande er lang og du kan se mere om arbejdsgruppen på www.ebta.eu I Polen har man arbejdet på at løsningsfokuseret terapeuter opnår anerkendelse og certificering som psykoterapeuter, hvilket blandt andet giver mulighed for at etablere uddannelser,  og i Holland har de netop etableret en national forening – og således sker der hele tiden udvikling og jeg nyder at være en del af det. Fra Danmark beretter jeg, at vi har afholdt den første løsningsfokuserede konference, at netværket på FB langsomt vokser til nu 137 medlemmer og at os praktikere oplever, at der er stigende interesse for tilgangen…. Jeg glæder mig til en dag at ku’ fortæller, at nu er den danske forening oprettet, gad vide hvor længe det varer 😉

Mange hilsner

Anne-Marie

12027820_1615838632015993_7307279276840128999_n

International Cooperation Task Group       Vienna, 2015.

Med Victor Bogomolov, Biba Rebolj, John Wheeler, Steve Langer, Miriam Lefevre, Peter Sundman, Arnould Hübbers, Kathellen Defort, Luc Iseback, Arseny Pavlovskiy og et par stykker til….