Et enestående øjeblik [entry-title permalink="0"]

Julen er for mange en særlig tid, en højtid gerne fyldt med stunder af hygge, god mad og samvær med nære og kære. Og efter julen står nytåret og banker på – 2015 venter lige om hjørnet.

2014 har været et hektisk år for mig, og jeg har med stolthed glædet mig over, at bloggen ’stadig står’. Den fungerer i dag som en væsentlig platform, når det handler om at udbrede kendskabet til LØFT i Danmark. Det er ét blandt flere mål jeg har, – et andet er at få etableret Danmarkss første LØFT konference, som bliver en realitet d. 8. Maj 2015 – du kan følge konferencen, se programmet og tilmelde dig på www.brief.solutions

Uanset hvilke opgaver jeg har løst i samarbejde med borgere, samarbejdspartere eller supervisionsgrupper, har jeg forsøgt at vise de løsningsfokuserede ’teknikker’ ved at praktisere dem selv, og ved at formidle dem og tænkningen bag. Og det er ikke altid en let opgave, da den løsningsfokuserede tilgang er så meget anderledes, nærmest en filosofi, hvor det også handler om at støtte mennesker i at få øje på ”den bedste udgave af dem selv”, i at få øje på deres egne ressourcer og kompetencer, så de kan bruges som afsæt til at skabe den ’foretrukken fremtid’. LØFT er på en måde blot ’benzin til den motor’, og det interessante bliver således ikke de spørgsmål vi stiller, men de svar vi får, – svar som gerne skulle hjælpe klienten med at begynde at tænke på egne ressourcer og hvordan de kan bruges til at nå ’den foretrukne fremtid’. Min ven, Elliott Connie har beskrevet det således:

We should not be studying the techniques in our attempts to learn this method; we should be studying hope and people as that is the true essence of this way of working, hope and people.

Best moments, best days

At fokusere på de stunder, hvor vi har lykkedes, – på den dag eller hændelse, hvor vi oplevede ’et enestående øjeblik’ kan være med til at øge bevidstheden om egne ressourcer og styrker. Der er mange eksempler på, hvordan dette kan gøres, én af dem er i dette klip, hvor NFL-Stars fortæller om ’den bedste dag’ – meget rørende….

https://www.youtube.com/watch?v=L0ddmXEoZKw

Et andet eksempel er et engelsk projekt, hvor fotograf Anton Want har portrætteret en række ældre cricket spillere og bad dem tænke på deres mest enestående øjeblik på cricket banen, mens de tænke på denne stund, forsøgte han at fange det magiske øjeblik i deres øjne, i deres ansigt. Han fortæller;

I can see the ten year old in them, I can see the lad who started playing cricket and who’s kind of spent all his adult life around the game, and the experience they bring to the clubs and their families play and, you know, it’s handed down through the generations”[1]

Det er nogle fantastiske fotos, menneskelige skæbner. Du kan se Antons billeder og det samlede projekt fra cricket klubben her:

http://www.imovearts.co.uk/current-projects/runs-on-the-board/

www.runsontheboard.co.uk

“A sparkling moment”[2]

Og måske det var et forsøg værd selv at prøve. Når vi tænker på de stunder, hvor vi har opnået noget unikt, – noget vi måske ikke forestillede os var muligt og så alligevel gjorde vi det! – hvordan bar du dig ad, hvad gjorde du – dét kunne vel i grunden være rart at vide, for så kunne du gøre det igen og bruge de ressourcer til at opnå andre nye mål, til at bringe dig tættere på den fremtid du gerne vil have. Til at hjælpe dig på vej, kommer her en øvelse, som kan laves måske alene ellers med en kollega, ven eller veninde, kæresten til at spørge…. du bestemmer:

  • Tænk på et øjeblik, en stund, hvor du var “på dit bedste”, hvor du gjorde dig selv og dine evne fuld retfærdighed.
  • Hvad gjorde du i dette øjeblik, i den stund?
  • Hvad lagde du mærke til hos dig selv, som fortalte dig, at du var på dit bedste? – hvad mere?, – hvad mere?
  • Hvem var omkring dig, hvad tror du de lagde mærke til hos dig? Hvad mere?
  • Hvad er du mest tilfreds med/glad for at huske om dig selv på det tidspunkt?
  • Forestil dig nu, at du kunne putte disse sider af dig selv, på flaske, og at du bar rundt på denne flaske, hvornår/hvor ville du næste gang lægge mærke til effekten af den?

Forestil dig, hvordan vi kunne skabe en lang række af flasker, – en række af enestående øjeblikke skabt af den enkeltes unikke ressourcer og styrker. Og forestil dig videre, at vi arbejdede med vores klienter, borgere, familier og hjalp dem med at fylde deres egen flaske, – hvilken indsigt de kunne få i deres styrker, ressourcer og kompetencer. En platform for udvikling og forandring, og det er vel det, det hele handler om i arbejdet med mennesker J

Og måske du juleaften har et ’sparkling moment’ med børn, ældre, kære og nære, husk det og værn om det, da julen for mange af vores borgere er en svær og udfordrende tid.

Rigtig glædelig jul og lykkebringende 2015 – vi blogger igen mandag d. 5. Januar.

Anne-Marie

 

 

 

[1] Anton Want, photographer, Runs on the Board, Today programme, Radio 4, 13 July 2011 – reference Guy Shennan, UK.

[2] Thanks again to Guy Shennan, Shennan Associates, UK.