The map is not the territory - EBTA 2017 [entry-title permalink="0"]

Traditionen tro blogger jeg om den årlige konference i European Brief Therapy Association, i dag tale kaldet EBTA – grundlagt for 24 år siden. I år blev konferencen afholdt i Brygge, Belgien arrangeret af Korzybski Institutet, Belgien grundlagt af Luc Isebart i 1980’erne.

“Kortet er ikke landskabet”

Alfred Habdank Korzybski skrev om, hvordan sprog er en form for landskab vi bruger for at få virkeligheden til at skabe mening. Der er forskellige kort, alle af dem er valide i den forsståelse af, at de er anvendelige og brugbare. Vi kan ‘sidde fast’ i vores liv, hvos vi bliver ved med at bruge et kort, der ikke er brugbart. Terapi er handler ofte om at forsøge med et andet kort.

Og som idéer vokser, vokser også kortet over den løsningsfokuseret tænkning. Hvad tilhører LØFT og hvad gør ikke? Har vi brug for mirakelspørgsmålet? Skal ‘opgaver’ gives eller ikke? Hvem bestemmer hvad det lige passer ind i LØFT? og på den samme tid, så synes det som om, at midt i den voksende popularitet og evidens, forsøger nogle praktikere at finde ind til den løsningnsfokuserede kerne eller dens rækkevidde.

På konferencen var udfordringen at give stemme til alle forskellige LØFT-kort, at forlade komfortzonen og være åben overfor forskellighederne i tilgangen, alle indenfor den løsningsfokuserede ramme. Det er så mange kort til at beskrive landskabet på en løsnignsfokuseret måde, og nedenfor er et par flig af de præsentationer jeg hørte.

Empower youth to give support to vulnerable children and adolescents in Africa, middle and South Africa by Therese Steiner

Therese Steiner er en yderst erfaren praktiker fra Schwitz, som i årevis har arbejdet børn og deres familier, og sammen med Insoo Kim Berg skrevet “Children’s Solution Work”, på dansk Børn i Terapi. Gennem Terre des Hommes i Schweiz (tdhs) arbejdede hun med unge i Afrika i forsøg på at støtte dem i at skabe forandringer. Den kulturelle kontekst skal indtænkes, blandt andet det forhold,2 at unge ingen stemme har i Afrika, men er vant til at adlyde og gøre som der er sagt. De var opdraget til at tro på skæbnen, og deres skæbne var at være fattig eller uuddannet, hvorfor Therese erfarede, at det ikke skabte mening at stille Mirakelspørgsmålet – de troede ikke på mirakler!! Og de var ikke vant til at blive stillet spørgsmål, men vant til at tegne, så Therese og TDHS udviklede en form, hvor de unge skulle tegne, hvilket landskab de ville bo i, og hvis de var et dyr, hvilket dyr ville de så være, hvilken plante, hvilken ting etc – og på den måde blev der tegnet et ‘mirakel’ landskab. Og hvis ‘miraklet’ var for stort, blev de spurgt om at tegne en ‘drømme’bog 🙂

Aggression: a source of talent? by Marjan Gryson

Marjan er en del af et team på 4-5 belgier, der har arbejdet med at forandre fængselsvæsnet gennem at etablere et terapiprogram, der bygger på de løsningsfokuserede idéer. Mange kender historien om indianeren, der fortæller at i enhver er af er to ulve; den ene er ond – den anden er god, og den der vinder, er den du fodre 🙂 Men i aggressiviteten er også en energi, som kan bruge meningsfuldt og til at komme videre på. ulv

 

Terapiprogrammet Touché handler om at udvikle bedre udgaver af sig selv. De udarbejder i samarbejde med den indsatte en Solutionplan med 3 centrale spørgsmål: hvem vil du gerne være? Hvad går allerede godt i dit liv? og Hvad mere har du brug for der sker i dit liv?  På baggrund af det udarbejdes en Aktionplan, som Retten behandler.

Marjan og hendes kollegaer modtog på baggrund af deres arbejde EBTA’s lokale  award. Mere info finder du på www.vzwtouche.be

Live your dreams by Rayya Ghul

Lad mig afslutte med oplægget fra britiske Rayya Ghul, aktuel med en løsningsfokuseret selvhjælpsbog! Som hun siger, er de fleste at de vanskeligheder vi møder på vores vej, ikke egentlige problemer, – var de det kunne vi løse dem på en fornuftig rationel måde med rette værktøjer og talenter. Problemer er vi gode til at løse, men til alt det andet – dér kan vi bruge den løsningsfokuserede tilgang. Rayya brugte det at lære LØFT som en bage-metafor: når man kan opskriften, finder man selv ud af at lægge lidt til, trække fra, skifte krydderier etc.  Vi fik alle en lille øvelse; Har du en undskyld, som du bliver ved med at bruge for hvorfor du ikke kan gøre noget? Forestil dig, at din fortid er ligesom harddisken på din computer, der bryder sammen, så din undskyldning fuldstændig er hvisket væk. Hvad er muligt for dig nu? Lav en liste på mindst 10 ting du nu kan gøre.

Og videre, at når vi spørger, så er forskellen i detaljen – hvorfor vi bliver ved med at spørge; hvad mere, hvad mere, hvad mere….Forestil dig, at når du gik i seng i nat, så skete der et mirakel, og miraklet var, at du vandt 2 mill. kr. Hvilken forskel ville det gøre? – og hvilken forskel ville DET gøre? – og hvilken forskel ville det gøre? og hvilken forskel ville DET gøre? Rayya talte videre om mål, at de er med til at fortælle os, at det vi gør ikke at godt nok, og at vi istedet skal tro, at uanset hvordan vores situation er, at der ALTID en lillebitte ting, du kan ændre hver dag.

Rayya var både interessant og fascinerende med sit engagement og overbevisning om, at SF er anvendelse som selvhjælps-model. Du kan derfor godt glæde dig til, at hun bliver en af keyspeakerne ved Dansk Løsningsfokuseret Konference 2017 i april – følg med på hjemmesiden, hvor hendes præsentation snart vil være at finde 🙂

Og for lige at slutte dette konference indlæg ordentlig af, så er registreringen til verdens konferencen i Frankfurt september 2017 nu åben – det blive et sandt overflødighedshorn af spændende workshop, interessante spaces samt talks og aktivitets.

God uge

Anne-Marie