At finde en ny vej ud af afhængigheden

profil-rikke-20052013.jpg

”The secret of change is to focus on all of your energy, not on fighting the old, but building the new.” SocratesDen gamle grækers vise ord rammer direkte ind i essensen af den løsningsfokuserede tilgang. Som bekendt virker denne tilgang også til at skabe forandring, når det gælder mennesker som kæmper med en afhængighed. Her vil man med stor fordel kunne bruge løsningsfokuserede samtaler til understøtte processen hen imod den nye og bedre fremtid uden afhængigheden.Et er at træffe en beslutning om at gøre op med sin afhængighed. Et andet er at på daglig basis at gennemføre denne beslutning uge efter uge, måned efter måned, år efter år. Det er er hårdt arbejde og kræver meget af den enkelte person og dens omgivelser. Det vil ofte kunne gøre en forskel at få relevant støtte til at blive ædru/clean og at forebygge tilbagefald. Et eksempel på sådan en støtte vil jeg komme med her.Jeg og min kollega Michael Petersen afholdte for kort tid siden en fælles samtale med en kvinde med et stofmisbrug. Omdrejningspunktet for samtalen var at hjælpe hende til at tænke sig gennem, hvordan hendes nye fremtidige liv uden stoffer vil se ud og hvordan hun i fremtiden vil kunne forebygge tilbagefald. At være to professionelle til en samtale gør, at man skiftevis kan være den mere aktive eller observerende person. Gennem observationerne kan man begge lære meget af, hvad der virkede rigtig godt i samtalen. Så da jeg efter samtalen komplimenterede Michael for, at havde gjort et fantastisk arbejde, spurgte han mig ”hvad lagde du mærke til?”  En brøkdel af svaret kommer her..For det første var jeg vidne til, at han ved hjælp af en variation af løsningsfokuserede spørgsmål på bedste vis formåede at få kvinden engageret i at udforske hendes foretrukne fremtid og finde strategier til at forebygge tilbagefald. Dette på trods af, at hun flere gange gav udtryk for, at det var rigtig svære spørgsmål at svare på. Spørgsmål såsom:

  • Hvad vil du lægge mærke er anderledes, når du ikke længere tager stoffer?
  • Hvad vil du gøre anderledes? Hvad mere?
  • Hvad vil den nye …. (navnet på kvinden) gøre i stedet for?
  • Hvad vil dine børn lægge mærke til er anderledes, når du ikke længere tager stoffer?
  • Hvad er det for en mor dine børn vil opleve at have? 

Ved at udforske disse og flere andre spørgsmål fik vi detaljerede beskrivelser af kvindens mål. Samtidig vi fik beskrivelser af, hvad hun har formået at gøre godt i sit liv i de lange perioder, hvor hun har været clean. Sidstnævnte var i store træk retningsgivende for, hvor hun nu gerne vil hen med sit liv i fremtiden.For det andet, var det tydeligt, at det var en kvinde som har besluttet sig for at forblive clean en gang for alle og at hun tror på, at hun godt kan gøre det denne gang. Michael anerkendte dette og gik ind i en proces med at udforske hendes styrker, tidligere succeser og copingstrategier. Han spurgte hende:Hvad gør du allerede, som gør dig overbevist om, at du vil lykkes med ikke at tage stoffer mere?Kvinden mente det var et godt spørgsmål, men hun havde brug for mere tid til at tænke over svaret. Så i stedet for at gå videre med det, fik hun stillet en opgave:

  • At hun sommeren over skal lave en liste over alle de ting, som hun allerede gør, som gør hende overbevist om, at hun vil kunne forblive clean i fremtiden.

Andre vigtige spørgsmål dukkede op i forhold til forebyggelse af tilbagefald. I dialogen omkring dette tegner Michael en tegning af det tidspunktet, hvor hun i fremtiden vil få lyst til at tage stoffer igen og hvor hun kan vælge at gå ud af den vej - at tage stoffer – eller hun kan vælge at gå ud af en anden vej.

  • Michael: ”vi ved, at når man stopper med at tage stoffer, vil der komme tidspunkter, hvor man har lyst til at tage stoffer igen og man kan på de tidspunkter vælge at gøre det eller vælge at gøre noget andet. Det lyder til, at du har lukket den vej for dig selv at tage stoffer igen, så hvad er der i stedet på den anden vej?
  • Kvinden ”det ved jeg ikke – jeg er jo ikke et Kraks kort”
  • Michael ”det er rigtigt, men hvis du skal kunne gå en anden vej, skal du kende retningen. ”

Så startede vi så småt udforskningen af hendes motivation for at være clean, hvad hun kunne gøre og hvem som kunne være hende til hjælp i den situation. Dette med udgangspunkt i hendes tidligere succesfulde erfaringer. Da det er en proces nåede vi ikke i mål med hele udforskningen af dette emne, så også det skal vi følge op på efter sommerferien.Vi er begge spændte på at se, hvad hun sommeren over vil finde frem af styrker og copingstrategier til at lykkes med at skabe den forandring, som hun så brændende ønsker. Vi er helt overbeviste om, at hun rummer rigtig mange styrker og ressourcer, som kan være hende til gavn, når det indimellem bliver svært. Ved at blive bevidst om dem og fokusere på at skabe det nye fremfor at bekæmpe det gamle, vil den nye vej vise sig - og med sit eget indre kraks kort kan hun gå den et skridt af gangen.Fortsat god og forhåbentlig solrig sommer.Rikke

Forrige
Forrige

Løsningsfokuseret mentoring, Vol. 1

Næste
Næste

Om networking og internationale konferencer