Jeg samler på smil.... :-)

profil-anne-marie-20052013.jpg

Vi ved alle, at vejen til mandens hjerte går gennem hans mave – og at den korteste vej mellem to mennesker er et smil :-) Flere undersøgelser har vist, at smil producerer positive billeder i hjernen, og at de positive informationer bedst og mest effektivt trænger gennem vores bevidsthed. Det er altså god grund til at samle på positive følelser som smil, - de påvirker vores humør og sind, og hvem kender ikke til at smile tilbage, når vi mødes med et smil.

Jeg bruger mange timer i min bil, til og fra, i sol og regn, med radio eller i stilhed, og ind imellem når jeg holder i laaaaang kø, nyder jeg at lægge mærke til de mennesker, der er udenfor bilen, i trafikken, på fortorvet, på cykler med børn, eller bare ventende ved stoppestedet.

Den ene dag passerede jeg Amager Brogade, da jeg bemærkede et par, der kom gående på fortorvet. Et par midt i halvtredserne, hun ganske slank og med langt gråt hår. Han var lidt lavere, tæt i bygning og sort i tøjet. De gik ved siden af hinanden, holdt i hånden og det var det mine øjne faldt på i første omgang, for det ser man alligevel ikke så tit. Så stoppede hun op, tog rygsækken af og gav ham, - nu var det hans tur til at bære den. Han tog rygsækken på, den virkede let sammenfaldet, og så pludselig – tog han hende om livet og gav hende en svingtur. Hun blev tydelig overrasket, grinte da han satte hende ned, smilede stort til ham, tog ham igen i hånden og de gik videre. Mit humør steg et par trin på dagens humørskala.

Og jeg fortsatte min kørsel ind over Christianshavn, solen skinnede, klokken var omkring 12 og jeg var tilfreds med den supervision, jeg lige havde afsluttet. Ned ad Bredgade og op mod Statens Museum for Kunst, der er under forskønnelse, da mit øje møder er sælsomt syn. En folk børnehavebørn kommer gående, alle piger i de smukkeste prinsessekjole. De stråler og kursen er rettet mod Rosenborg, - jeg tænker de nok skal over og se de fine juveler og diademer. Og pludseligt falder mine øjne på de voksne pædagoger, - der kommer de 2 kvinder i kæmpe mægtige prinsseskjoler, én i guld og én i hvid. Kjoler, der strutter, som skal man til bal hos dronningen og kjoler der slæber efter én hen ad fortorvet. Jeg trækker igen på smilebåndet og glædes sådan over, at nogle voksne får skabt sådan en unik oplevelse for nogle børn – wauw det varmer mit hjerte.

Og nu vil du nok spørge, hvad i al verden har smil med den løsningsfokuserede tilgang at gøre. Måske ikke så meget, og så alligevel. Jeg tænker på to forhold: det ene er, at når jeg samler på smil og har mine øjne rettet mod mennesker med smil på læben, så får det den betydning, at jeg selv smiler mere, glædes mere og smiler tilbage – det ser andre, så på den måde skabes en cirkularitet af positive emotioner, som smil må siges at være. Det andet forhold, hvor jeg kobler mine smile-historier på den løsningsfokuserede tilgang er opmærksomheden på styrker, ressourcer og kompetencer. At lede efter det der virker, at se hvor mennesker lykkes med eksempelvis at gøre andre glade, med at være umiddelbare og impulsive (på den gode måde) og med at være indlevende og legende, som pædagoger i prinsessekjole. Sikke nogle kompetente pædagoger, hvem vil ikke gerne have sine børn passet dér!

Vi ved alle, at verden og vores hverdag ikke kun er ”happy faces” eller stunder af idel lykke, men nogle gange er de dér. Nogle gange spreder vi glæde, nogle gange møder vi glæde og hvorfor ikke fokusere på det, når det er lige foran os. For mig er det på en måde såre simpelt; hvis det virker så gør mere af det, - og det virker at smile i forhold til at komme i bedre humør, glæde andre etc, så hvorfor ikke smile.

Håber du får en uge med smil og gode stunder, med ting der lykkes og bevæger sig i den gode retning – og at du registrerer når det sker..... - for det sker :-)

Anne-Marie

10295769_547070412078045_4714678062226446749_n

Forrige
Forrige

Is Solution-focused Brief Therapy different?

Næste
Næste

Hvad ved vi egentlig om virkningen af den løsningsfokuserede tilgang?