Løsningsfokuseret lytning...

begge-150x150-25062013.png

I januar måned holdt Dansk netværk af løsningsfokuserede praktikere netværksmøde, hvor vi var samlet om et udvalg af klassiske videoklip med Insoo Kim Berg. Vi besluttede at se et klip, hvor Insoo taler med en ung mand, som dagen forinden har forsøgt at begå selvmord, men som denne dag er i skole og har udvist stort overskud og engagement i skoledagen.

Inden vi startede filmen bad Jesper H. Christiansen os om at lægge mærke til, hvordan Insoo Kim Berg indenfor 2 minutter var i stand til at give denne unge mand relevante komplimenter. Dette fordi det er en kunst på så kort tid at kunne indkapsle et fremmede menneskes styrker og ressourcer og så bruge det aktivt gennem hele samtalen. Undervejs stoppede vi op og havde interessante refleksioner sammen over, hvad vi så Insoo gøre under samtalen med denne unge mand, som styrkede ham.Hvad vi blandt andet så var nøje at udvælge elementer af samtalen, hvor hun kunne få fokus på og forstærke hans styrker, ressourcer, kompetencer, drømme og ønsker for fremtiden og hvor hun kunne understøtte hans gode valg i forhold til at passe på sig selv. Hvad kræver det at kunne det?

Det kræver, at man har en overbevisning om, at alle mennesker har kompetencer og udviklingspotentiale og at det gælder om at lytte og kigge efter det. Så under samtaler og observationer har man sin bevidsthed og opmærksomhed rettet mod at lytte og se efter styrker, ressourcer, kompetencer og personens ønsker for sig selv og sin fremtid. Ikke at man overhører alt det andet, men man vælger bevidst, hvilke elementer man vil forstærke og forstørre. For eksempel taler vi i sikkerhedsplans arbejdet om at kigge efter tegn på demonstreret sikkerhed overfor børnene, hvilket vil sige, dér hvor forældre er kompetente i retning af at have vist ’sikkerhed’ for børnene. Disse aspekter kommer gennem træning af sin opmærksomhed og et mikrofokus. Hvad vi lytter efter har også betydning for, hvad vi spørger ind til, så en samtale eller en observation kan få mange forskellige udfald alt afhængig af, hvad vi zoomer ind på. Den løsningsfokuserede lytter og observatør gør, ligesom Insoo Kim Berg i filmen, et bevidst valg ved at lytte efter og fremhæve beskrivelser af styrker, ressourcer, kompetencer eller et håb/ønske for fremtiden og så snart det er muligt i samtalen at spørge ind til og komplimentere den anden for det. Og selvom en person kommer med en lang talestrøm om udfordringer og ting som ikke fungerer, holder man holder fast i at vende tilbage til detaljerede beskriveler af styrker, kompetencer, håb osv. At øjne muligheden for at anerkende det andet menneske som et værdigt individ og gennem spørgsmål og svar at få en dialog, som bygger op i stedet for at nedbryde. Vi forundres gang på gang over, hvor kraftfuld et værktøj denne øvelse er til at kunne skabe en forandring på bare en enkelt samtale

.Og når alt er sort og det er svært at få øje på, at noget lykkes eller tidspunkter, hvor problemerne ikke er tilstede, kan man med fordel bringe Coping spørgsmålene i spil. At lytte efter, hvad mennesket har formålet at udholde i en situation eller undersøge, hvordan folk håndterer en svær situation gennem spørgsmål som; ”Når det er så svært lige nu - hvordan lykkes dig at komme i skole i dag?” eller ”Hvordan har du klaret at holde det her ud så længe?” Eller bringe små anerkendende interview i spil som; ”Hvad er du mest stolt over, at du har formået at klare i denne situation?”. Hvad mere?– hvad mere? – og hvad mere? Svarene på disse spørgsmål giver mulighed for at levere relevante og ærlige komplimenter til at forstærke den anerkendende proces og få vendt fokus og udvikling.

Et er at videoen med Insoo Kim Berg har inspireret til dette indlæg – et andet er de mange fantastiske mennesker, som vi får mulighed for at møde i vores daglige virke og som tør gå ind i processerne med at fokusere på deres og andres styrker, ressourcer og kompetencer og gå efter deres drømme. Det ønsker vi at gøre mere af. Hvad med jer? I kan starte med at bruge lidt tid med tale med jeres kollegaer hver morgen om, hvad de og I var mest stolte af ved deres arbejde dagen i forvejen – og hvad mere? hvad mere? hvad mere? Og lytte efter de imponerende svar og mærke effekten på arbejdsglæden, gejsten og selvtilliden. Det tager kun 5 minutter, men effekten er stor!

PS: Dansk Netværk af Løsningsfokuserede Praktikere finder du her https://www.facebook.com/groups/270153139726853/?fref=ts

Rigtig god uge

Anne-Marie & Rikke

Forrige
Forrige

How to deal with Yes-buts

Næste
Næste

Solution Focus’ challenge of the future & the futures challenge of Solution Focus