Marias handlinger, manipulerende eller meningsskabende?

profil-anne-marie-20052013.jpg

”Langsomt forlod vi Christiania og gik over mod bilen. Maria og jeg havde været en tur inde ved søen og drukket varm kakao på Nemo. Jeg får åbnet bilen, sætter mig ind og åbner døren for Maria, der sætter sig ved siden af mig.

Mens jeg sætter nøglen i tændingen, siger hun pludseligt; guuuuud, jeg har helt glemt – jeg skal ikke med tilbage. Nåh, svarer jeg undrende og Maria fortsætter; ja, jeg skal til … Fields. Til Fields, hvad sker der i Fields? Jeg skal have lavet ...en ansigtsbehandling og plukket bryn, svarer Maria mig. Langsomt står hun ud af bilen, mens jeg starter og ser, at hun går tilbage mod Christiania. ”Så sad jeg dér, og var små-frustreret over 'pigebarnet' og tænkte ved mig selv; ja, den er god med dig.... Fields, min bare..... Du skal tilbage og handle! 

Måske I kender disse tanker og følelsen af at føle sig til grin eller tænke; hvor dum tror du, jeg er. Sådan var det for mig de første 5 minutter efter Maria havde forladt bilen. Da jeg kørte forbi hende, vinkede hun glad til mig, og jeg sad bare dér og skummede af irritation.Men hurtig forlod de frustrerende tanker mig, da jeg tænkte ind Marias historie, og vores relation.

Maria er i midten af tyverne og blev anbragt, da hun var omkring 3 måneder. Hun har altid elsket sin plejefamilie og betragter i dag plejemor, som sin mor. Hendes far var misbruger og døde, da han var 27 år – Maria har aldrig kendt ham. Hun har søskende, og fortæller at hendes biologiske mors massive misbrug af især alkohol blev opdaget, da hende storesøster faldt ud af et vindue! Både Maria og hendes bror blev anbragt og de har i dag kun lidt kontakt med hinanden. Maria har haft forskellige udfordringer i sin opvækst og havde for en del år siden et stort misbrug af hash. Hun har på intet tidspunkt syntes, at det stod i vejen for hendes liv og ønskede ikke behandling. Maria mente, hun kunne styre det. Det kunne hun måske også, men det er gik op for hende – og kæresten, hvor mange penge de reelt brugte på hash. Kæresten tjener penge, så de brugte hurtigt 8.000 kr. pr. måned på hash – og Maria kunne ikke forstå, at de ikke havde råd til eks. kiropraktor til kærestens dårligt ryg. Udsigten til at kunne 'gøre noget godt for sig selvog hinanden' og til at skabe et pænt hjem blev en stor del af motivationen til at ændre vanen med hash flere gange om dagen.

Siden efteråret har Maria og kæresten besluttet kun at ryge én joint dagligt efter maden. Deres forbrug er faldet til ca 2.000 kr. pr. mdr., hvilket er helt VILDT. Og Maria er langsomt ved at finde ud af, hvad hun vil blandt andet ved at reflektere over, hvad hun IKKE vil. Nogle gange er negationen med til at definere målet eller retningen.Maria har haft sin daglige gang på Christiania i mange år og vil sikkert også fremover komme på Christiania. På vores gåtur derinde mødte hun folk, der hilste på hende og vi talte om miljøet og 'de skæve huse'. Jeg spurgte, om de havde overvejet at flytte derind, men Maria var klar på, hvor besværligt det ville være på et praktisk plan, og at hun ville 'noget andet'. Det er også klarhed.Bag enhver handling er der en mening, og måske Marias mening var at gå tilbage til Christiania, måske hendes mening var at købe hash – eller tage i Fields, jeg ved det ikke og det er heller ikke vigtigt for mig at vide, blot er jeg overbevidst om, at der var en mening.

Så jeg tænker ikke spørge hende, men forliger mig med, at for hende er der en mening. Det væsentlige er, at hun har vist mig en enorm tillid ved 'at tage mig med ind på hendes territorium'. I min optik – når jeg tænker nærmere efter, har Maria vist initiativ ved selv at foreslå, hvor vi skulle tage hen og gå en tur i stedet for at lade mig komme med input. Hun så, at der på Christiania både var mulighed for gåtur ved søen og varm kakao på Nemoland.

Ved at vende mit syn' 180° og se på meningen bag handlingen, blev det muligt at flytte perspektivet og bevæge mig væk fra et monokulært og definerende syn på Maria som manipulerende til et binokulært syn med fokus på de relationer, Maria bevæger sig i. For mig er det dét de systemiske tanker kan bidrage med, og når jeg så inddrager den løsningsfokuserede tilgang, så får jeg i min optik et solidt og brugbart fundament for mit arbejde.

Måske du får lyst til at ”vende dit perspektiv” en gang eller to, øvelsen er god uanset hvordan du arbejder.

Rigtig god fornøjelse og rigtig god uge. 

Anne-Marie

Forrige
Forrige

Et løsningsfokuseret fremtidsforum

Næste
Næste

Kraften i en løsningsfokuserede opfølgning...