Miraklernes tid er ikke forbi....

begge-150x150-25062013.png

Julen er kendt for at være miraklernes tid og så er det jo oplagt at fordybe sig lidt i mirakelspørgsmålet. Et af den løsningsfokuserede tilgangs nok mest kendte spørgsmål; baggrunden bag og hvad det mon er for mirakler vi søger, kigger vi lidt nærmere på i denne uges indlæg.

Spørgsmålet blev stillet første gang af Insoo Kim Berg under en samtale med en kvinde, som gav udtrykt for, at hun havde brug for et mirakel til at kunne få løst sine problemer. Insoo ’greb’ anledning og formulerede et nyt og undersøgende spørgsmål om, hvad der ville være anderledes, når miraklet var sket. Det blev endnu en måde at vise, hvorpå det var muligt at tage udgangspunkt i det klienten sagde og bruge klientens sprog. Af mirakelspørgsmålet udsprang konkrete detaljerede og realistiske beskrivelser af en fremtid, hvor problemerne var blevet løst, hvilket inspirerende Insoo til i samarbejde med Steve de Shazer at udvikle spørgsmålet yderligere[1].

Der er variationer af ordlyden af spørgsmålet, men alle sammen over samme tema: Forestil dig, at mens du sover i nat, sker et mirakel. Miraklet er at alle dine problemer er blevet løst, men fordi du sover, ved du ikke, at miraklet er sket. Så når du vågner i morgen tidlig, hvad er så det første du lægger mærke til, som fortæller dig at miraklet er sket og problemerne er blevet løst? 

De detaljerede beskrivelser, som udspringer af spørgsmålet er anvendelig, da de dels indfrier de forventninger klienter ofte kommer med til terapi – at der skal ske et mirakel – og dels fordi uanset hvor vagt eller upræcist problemet måtte være og kan beskrives, så kan en detaljeret fremtid efter miraklet beskrives[2].

Ser man spørgsmålet på film med Steve eller Insoo fornemmer man tydeligt den påvirkning Milton Ericsson og hans hypnotiske tilgang har haft, - spørgsmålet formuleres også med en særlig intonation, nedsat styrker, langsomt og – ja, helt hypnotisk, så klienten virkelig får mulighed for at forestille sig, hvordan fremtiden vil se ud, når ….miraklet…er….sket…..Men måske du kender til at have en barriere i forhold til spørgsmålet og har fundet det svært og akavet at stille, - så er du ikke den eneste. Det er ikke et let spørgsmål at stille og første gang Rikke hørte spørgsmålet gav det slet ikke nogen mening og det varede lidt tid, før hun kom i gang med at bruge det. Både fordi det føltes helt forkert at stille et så mærkeligt spørgsmål og fordi det overhovedet ikke var tydeligt, hvad der skulle komme ud af det. Men, tro os, øvelse gør mester og et eller andet kommer der ud af det, og udfordringen bliver at tage fat i det svar du får.

Det er selvfølgelig vigtigt, at spørgsmålet stilles, så det bliver tydeligt, at miraklet er, at de problemer klienten/familien har talt om, ikke længere eksisterer. Miraklet er således ikke, at man vinder i Lotto eller får føreligheden tilbage. Og andre gange vil svaret være, at andre skal gøre noget for at miraklet er sket. Det afgørende er ikke at få placeret opgaver og ansvar, men at få de små konkrete præcise detaljer frem for hvilken forskel det vil gøre for klienten, for familien, og hvordan det vil vise sig. Så, hvis miraklet er, at teenagesønnen holder op med at være doven, og svare igen, hvilken forskel vil det så gøre….. – jeg vil blive glad .. – - hvordan vil din søn se det+ og hvad vil det få dig til at gøre? (i forhold til sønnen) osv.

Betydningen ligger således i det man på BRIEF nu kalder micro despriptions, altså de små beskrivelser, der giver klienten et billede om den foretrukne fremtid, næste skridt kan så være at undersøge om der nogen sinde er stunder, hvor klienten oplever glimt at mirakeldagen. På BRIEF i London har man simplificeret LØFT i en grad, som ingen andre. På mange områder, er det blevet en ny retningen eller en variation af LØFT, som mange oplever meget tilgængelig.

På BRIEF [3] undlader de i dag både at ’give en opgave’ og ’at give komplimenter’ og så har de reformuleret mirakelspørgsmålet, til det de kalder ”the tomorrow” –question, der ikke har det oprindelige hypnotiske touch, men er simpel og formuleres nogenlunde således:”So, suppose you woke up tomorrow, feeling…. happy, relaxed – and with that special feeling that your husband was lying next to you… - what different would what make – who would be the first to notice? – what would they see ypu be doing?

Måske dette ’tomorrow’ spørgsmål vil være en lettere form for dig at stille, måske det ville give mod og lyst til at undersøge med klienterne, hvordan deres mirakeldag ville se ud…..Vores mirakeldag? - den består blandt andet i en bredere udbredelse af de løsningsfokuserede tanker, så vi i vores foretrukne fremtid har færre sociale problemer og dermed bedre vilkår for udsatte børn og deres familier, for de psykisk sårbare, misbrugere og de hjemløse – det billede af vores mirakeldag ville være ganske fantastiske at beskrive….. Vil du være med? 

Rigtig dejlig uge

Rikke & Anne-Marie 

[1] Berg, Insoo Kim og De Jong, Peter: ”Løsningsfokuserede samtaler” s. 123-124

[2] de Shazer, Steve: ”Clues – Investigating Solutions in Brief Therapy” s. 5

[3] Ivesson, Chris, Evan, George og Rathner, Harvey

Forrige
Forrige

Løsningsfokuseret mægling i konfliktfyldte skilsmisser

Næste
Næste

"Jeg HADER anerkendende ledelse!"