Øvelse gør mester

profil-anne-marie-20052013.jpg

Ugens blogindlæg tager sin form, mens jeg endnu sidder i flyet på vej hjem fra London. Jeg har besøgt europas største undervisnings- og træningscenter BRIEF, grundlagt for 25 år siden af Chris Iveson, Evan George og Harvey Ratner. De tre herrer har og har haft en afgørende indflydelse på udviklingen  af den løsningsfokuseredet tilgang og har taget den i en retning, hvor de konstant tilstræber at gøre den ”even briefer”; et eksempel er deres udvikling fra Steve de Shazers mirakel spørgsmål til det enklere ”tomorrow”- question – eller BRIEFs direkte og ligefremme begyndelse af en session med ”the best hopes”- question; ”what are your best hopes of this session, - of you talking to me or of you soming here..?”. Det er en meget ligefrem og direkte måde at få klienten i tale på og fra begyndelsen af samtalen få fokuseret på, hvad der skal være anderledes.

Kursus på BRIEF

Jeg deltog i et kursus i supervision og konsultation med 12 praktikere, de fleste fra England, men enkelte også fra fjerne egne som Slovenien, Schweiz og Singapore. Og mine forventninger var store, europas største træningscenter, de må jo kunne noget helt afgørende, så jeg var klar til at lære, til at lytte, til at se filmklip etc. Og som så mange andre (løsningsfokuserede trænings-) gange blev jeg hurtigt mindet om, at det er sjældent sådan du lærer noget om de løsningsfokuserede tanker og teknikker, - det er ikke sådan du lærer at arbejde med ”dine ører” i forsøg på at ”lytte løsningsfokuseret” eller med dine spørgsmål. Der er kun én vej frem – og det er med øvelser...

Så vi var vel næppe 10 minuter inde i kurset før Harvey gik i gang, ”get in groups of 3 or 4 – let the person with the longest hair begin” :-) Og så hoppede vi lige ud i det; ”What have you been most pleased about in your work the last week”.... second round; and what else.... third round; and what else.... Og sådan gik det meste af den dag – og den næste – i forskellige grupper, hele tiden med nye mennesker, med sager vi ”was stocked in” eller med skalaer omkring ”how confident are you on a scale, where 10 = there'll be a good outcome in this case” eller omkring noget helt syvende....

Og fordi det handler om at afprøve teknikker og tilgang gennem spørgsmål, så kan alle være med uanset erfaringsniveau. Flere gange var jeg sammen med Biba fra Slovenien, der først for ganske kort tid siden var stødt på de løsningsfokuserede tanker, og nu var på sit andet kursus, og selvom vi var på meget forskelligt 'erfaringsniveau', så kunne vi begge stille spørgsmål til den anden og begge lytte efter, de svar vi fik.

At gøre det selv

Også i andre sammenhænge, eksempelvis på workshoppen med Guy Shennan i april, har jeg oplevet denne tilgang til læring og en underviser, der meget hurtigt anvender øvelser og gerne mange af dem.  At lære den løsningsfokuserede tilgang gøres bedst ved at praktisere den. Der er masser af litteratur,  og masser af filmklip på nettet og vel er der også teori og tanker bag, MEN ”know matter what” så læres, integreres, erfares det at arbejde udfra den løsningsfokuserede tilgang bedst ved at ”prøve det på egen krop”. Ved selv at stille spørgsmålene og opleve den betydning de har, kan en struktur fastholdes og effekten af spørgsmålene opdages. På den måde er det en læringsstil, der kan sammenlignes med en praktik, med sidemandsoplæring eller andet, det afgørende er, at det foregår i praksis.

Noget af det unikke ved den løsningsfokuserede tilgang er, at den ikke løser problemer, men konstruerer og opbygger løsninger – uafhængigt af et problem. Det er en tilgang, hvor vi ikke behøver forstå eller vide så meget om psykisk syge, misbrugere eller kriminelle unge, da den fordrer, at klienten kender sig selv bedst, er ekspert i sit eget liv og har en idé om, hvordan livet skal se ud. Det er denne idé vi bygger på, idéen eller drømmen om den 'foretrukne fremtid'. Så, det ER en noget anderledes tilgang, hvor vi konstant forsøger at tilbageholde enhver forforståelse, antagelse eller hypotese om mennesker og deres liv. DERFOR er der god grund til at øve, øve og øve denne tilgang, da den på mange måder adskiller sig afgørende.

Øvelse GØR mester

Et gammelt ordsprog siger, at øvelse gør mestre – vi ved det godt, jo mere vi står på ski, des bedre bliver vi til det, jo mere vi bager, des bedre kager bager vi og jo mere vi snakker, des bedre bliver vi til det!! - MÅSKE, for det er jo ikke helt ligegyldigt, hvordan man kommer ned at skibakkken eller hvordan kagen smager eller hvordan samtalen forløber eller opleves af den anden. Så, for at øve noget bestemt har vi nogle gange brug for guide-lines, brug for manualer, der kan hjælpe os med at holde struktur og proces. Det er derfor man på de sidste sider i mange løsningsfokuserede bøger finder oceaner af spørgsmål, og spørgsmål, og spørgsmål – det er løsningsfokuserede spørgsmål, der er med til at holde fokus og styre retning.

Lad mig slutte med en øvelse til dig, der er nysgerrig og interesseret i at øve dine løsningsfokuserede færdigheder eller synes det er svært at holde fast i teknikkerne. Find sammen med en kollega, en veninde eller måske kæresten. Interview hinanden i 2 x 15 minutter om følgende:

  • Hvad er blevet bedre/anderledes i dit arbejde i den senete tid?
  • Hvad har været den største udfordring ?
  • Hvad har du været mest tilfreds/stolt over?
  • Hvordan kommer du til at mærke dette fremskridt?
  • Hvilke små tegn fortæller dig, at denne forandring er i gang?
  • Hvem andre kommer til at mærke tegn på forandring?
  • Hvad kommer de til at se?

Denne lille øvelse er med til at sætte fokus på vores kompetencer og styrker, på at fremhæve det, der lykkes og endelig på at fastholde denne forandring. Og måske du skal anstrenge dig, længe og godt for at finde noget, der er blevet anderledes/bedre, men jeg er sikker på, at du kan finde det. Og tager du øvelsen med din kæreste, ja så kan I jo også snakke om, hvad der i den seneste tid er blevet anderledes/bedre i jeres forhold :-)

Rigtig god uge

Anne-Marie

Forrige
Forrige

Exceptions situations concept

Næste
Næste

Om at starte på en løsningsfokuseret frisk…