Fra univers til multivers… - forventninger til BRIEF’s summer School

begge-150x150-25062013.png

Lad os sige det med det samme; dette indlæg er anderledes end noget andet tidligere. Det er et indlæg, hvor vi sammen skriver hver for sig! – og forklaringen er simpel; Vi skal begge deltage på BRIEF’s Summer School i London i næste uge, deres 25 års jubilæum skal fejres og vi skal være med.Vi har derfor besluttet at dette indlæg skal handle om de forventninger vi hver har til en uge, hvor vi sammen med omkring 26-28 andre deltagere fra forskellige steder i verden skal fordybe os i den løsningsfokuserede tilgang.Det betyder, at I vil læse et indlæg med forskellige forventninger og fulgt op efterfølgende i hver vores ’egne’ indlæg med forskellige erfaringer og perspektiver.

Det vil sige, at vi bevæger os fra univers med kun ét syn på verden til et multivers, hvor der er lige så mange syn på verden – og ’sandheder’, som der er deltagere – og i dette tilfælde to deltagere, Rikke og Anne-Marie. Vi vil opleve forskelligt, vi vil opfatte forskelligt, vi vil indgå forskelligt i øvelser og dialoger af den simple grund, at vi er forskellige. De næste 3 indlæg på bloggen vil således være et udtryk for og en spejling af denne forskellighed, men uden en værdiladning af, at én af os har mere ’ret’ eller er mere ’rigtig’ end den anden – vi er forskellige, vi er i et multivers.

Anne-Maries forventninger

Jeg har glædet mig længe til denne summer School, faktisk bookede jeg allerede i begyndelsen af året, da jeg ville sikre mig en plads. I juni besøgte jeg BRIEF for første gang i et kursus om supervision/konsultation. Jeg har tidligere mødt både Chris Ivesson og Harvey Ratner, så gensynet var glædeligt og det var oplagt at tale lidt om ’ugen i august’. Således ved jeg nu, at halvdelen af deltagerne kommer udenfor England, at der kommer en del danskere, men også Peter Szabo fra Schweiz, stifter af SolutionSurfers og Hannelore fra Holland, som jeg tidligere har mødt på EBTA-konference. Kendte og ukendte ansigter.Jeg følges med min gode veninde Karin Pharès, der blandt andet er medstifter af Dansk Netværk af Løsningsfokuserede Praktikere. Vi har gennem de sidste 10 år deltaget i uddannelsesforløb og konferencer rundt om i Europa. At deltage med Karin er en mulighed for dagligt at gennemgå og opfriske dagens undervisning, oplæg, øvelser samt reflektere over, hvad vi hver især tager med os fra dagen. Det er en uundværlig del, der ’giver dobbelt igen’, da vores tanker får mulighed for at bliver fulgt op af ord, som giver anledning til nye tanker.Mit kendskab til BRIEF gør, at jeg ved, der vil være mange øvelser, og øvelser der giver mulighed for at øve praksis. Jeg er en erfaren praktiker, men i samværet med nye mennesker opstår nye samspil, og jeg er sikker på at ’nye mennesker’ vil bidrage med nye perspektiver også til min praksis. Jeg har en forventning om, at jeg kan inspireres af andres praksis, og måske snuppe et par ’tips og tricks’. På den måde har jeg også en forventning om at lære nye øvelser, som forhåbentligt kan implementeres i min undervisnings- og supervisionspraksis.

En uge med fokus på den løsningsfokuserede tilgang på BRIEF skulle også gerne give et mere klart billede af ”den engelske”-model, som jeg har hørt den omtalt. BRIEF er briefere i deres tilgang, og arbejder hele tiden på kun at bruge de mest nødvendige teknikker og spørgsmål, et eksempel er ”tomorrow”-spørgsmålet, som alternativ til mirakel-spørgsmålet. Jeg ser frem til at få skærpet min praksis ud fra ’en briefer’ tilgang.Endelig har jeg en forventning om at møde nye mennesker, der tænker på nogenlunde samme måde som mig, - at netværke med andre deltagere bidrager til mit globale netværk, som er anvendeligt på så mange områder, eks. som bidragsydere til denne blog eller som ekstern kursusholder.Så, som I kan læse – jeg glæder mig vildt, - også til at dele af mine nyhøstede erfaringer d. 1.9. 

Rikkes forventninger

Mine forventninger til 5 dage hos BRIEF er store og jeg glæder mig rigtig meget.Jeg har længe mærket behovet for at kunne fordybe mig i den rendyrkede løsningsfokuserede tilgang og få udfyldt nogle af alle de huller, som jeg er bevidst om, at jeg har – selvom jeg ikke ved, hvordan de helt konkret ser ud. Jeg har en forventning om, at jeg på fredag er blevet en del klogere og at jeg gennem hele ugen har arbejdet seriøst og konstruktivt på at få indarbejdet nye teknikker, ny viden og en dybere forståelse af den løsningsfokuserede tilgang i min praksis. Jeg har skruet mit ”learners mind” godt og grundigt på og er klar til at øve, øve og øve og suge til mig af både undervisere og kursister. At arbejde med den løsningsfokuserede tilgang er for mig en vedvarende læringsproces, da den er svær at praktisere, selvom den umiddelbart virker så simpel og let.I den kontekst, hvor jeg har lært metoden og hvor jeg fortsat bevæger mig til dagligt, spiller tilgangen sammen med en myndighedsudøvelse og det er sjældent, at jeg kan gennemføre en rendyrket løsningsfokuserede samtale fra start til slut. Derfor bliver det en sand fornøjelse for mig at bevæge mig ind i BRIEFS rum i hele 5 dage og dyrke metoden uden hensynstagen til konteksten, men bare suge til mig af masser af gode tips, tricks og nye spørgsmål, som jeg forventeligt er parat til at komme hjem og implementere i min praksis fra næste uge af. Jeg håber, at jeg får en masse a-ha oplevelser, hvor nogle af ”læringsbrikkerne” kan falde på plads i forhold til min egen praksis. Det at give mig selv en hel uge med undervisning, øvelse, fordybelse og refleksion vil skabe den udvikling, som jeg mærker behovet efter.

Mine kollegaer fra Sikkerhedskonsulenterne Michael Petersen og Lester Johannesen-Henry er med og vi kommer til at vende hver lille ting, vi har suget til os. Det plejer vi at gøre – ja, vi kan slet ikke lade være og det er både sjovt og udviklende. Sammen med dem og alene håber jeg på at få mulighed for og ro til undervejs at reflektere over, hvad jeg gør allerede som virker i min praksis og hvad jeg godt kunne tænke mig at gøre anderledes for at forbedre den? Hvilke løsningsfokuserede nye greb og teknikker vil være nærliggende at udvælge til at arbejde videre med at implementere i min praksis?

Jeg har rigtig god erfaring med at lære af at studere mine underviseres praksis – at lytte efter, hvilke spørgsmål de stiller deres klienter og lytte efter svarene samtidig med at bemærke forandringen i klienten som de enkelte spørgsmål afstedkommer. Det er derfor et stort privilegium at kunne få muligheden for at studere nogle af verdens mest erfarne løsningsfokuserede terapeuter, når de den næste uge viser livesessioner og videoklip fra deres praksis. Men jeg glæder mig også til at tilbringe så mange dage sammen med andre løsningsfokuserede praktikere og udveksle erfaringer, lære af hinanden og ikke mindst skabe et endnu større internationalt netværk. Hvem ved måske er vi endda så heldige at kunne bringe en ny gæsteblogger eller to med tilbage i den løsningsfokuserede rygsæk også?

Det håber jeg rigtig meget.To be continued….

Anne-Marie og Rikke  

Forrige
Forrige

Ugen der gik - et tilbageblik på 5 dages intensiv træning på BRIEF....

Næste
Næste

Using the safety scale with family members