Getting briefer and simpler

profil-anne-marie-20052013.jpg

Tillad mig at begynde med en reklame: www.brief.solutions er hjemmeside for den første danske løsningsfokuserede konference, som afholdes i maj 2015, - du kan allerde nu tilmelde dig konference - eller blot et nyhedsbrev. Tjek siden ud med de udenlandske deltagere, program og workshop vil komme senere.En arbejdsuge er nu gået, hvor indtrykkene fra summer school i BRIEF har forplantet sig i mig og min praksis, - lige måske mest i mit sind :-) Ugen har haft en stor betydning for min måde at tænke om den løsningsfokuserede tilgang og for min måde at se mig selv som praktiker.

Simplicity

Jeg har foretaget en væsentlig distinktion; jeg er ophørt (på vej til det) med at benævne mit arbejde som coaching, terapi og måske også supervision – jeg har (meningsskabende) udviklingssamtaler med borgere, familier, grupper, organisationer etc. Det afgørende for mig bliver fokus på forandring og udvikling og at give slip på de forskellige positioner vi får sat os i som coach, terapeut, supervisor etc. Jeg faciliterer forandringsprocesser, - samskaber en kontekst, hvori der for den jeg taler med, kan opstå løsninger.Denne nye diskurs ligger meget fint i forlængelse med den måde, jeg længe har omtalt en stor del af mit arbejde på, især det mentor arbejde jeg laver. Jeg har ikke en bestemt måde at arbejde på, jeg har en bestemt måde at tænke på!På den måde er min praksis blevet skærpet som forventet ud fra både en ’briefer’ og simpler tilgang, OG ud fra tanker om neutralitet, ikke-vidende positioner og forudantagelser, som er klassiske systemiske principper.

Øvelse

Blev jeg inspireret af andre? JA Fik jeg tips og tricks med hjem? JA Lærte jeg nye øvelser? INDEED, I did, men jeg prøvede også gamle øvelser igen, og gjorde nye erfaringer J En øvelse at give med her på bloggen er ”- og hvilken forskel gør det”-øvelsen. Den er sjov at lave, når man ikke forstår hvad den anden siger, da man kan se processen gennem den andens udtryk og mimik. SÅ; get in pairs, tænk på en lille ting du ønsker anderledes i din hverdag; forestil dig, at denne forandring skete, - hvilken forskel ville det gøre? - …… - og hvilket forskel ville dét gøre?.... – og hvilken forskel ville det gøre?.... Intervieweren spørger 12 gange og det er interessant at se, hvilken indsigt man kan opnå gennem så simpelt et spørgsmål… Prøv det… - måske bare med en kollegaer i frokostpausen.

Ord, begreber og sætninger

Sært, vil nogen måske sige, men jeg tager ord og sætninger med mig :-) Her er en liste:

Co-construct – solutions will emerge – key things – already – when the past is no longer messing with your future – not to put footprint in others life (Insoo) – ressource gossip – acknowledging and expansion – signs of well being – the edge of the conversation – from tasks to lists and creative desciptions – single session changes – the relationsship context.

Mange af disse ord eller korte sætninger vil forstås anderledes med flere ord ’rundt om’, men enhver læser vil skabe en mening ud af mine ord-sætninger og danne deres egne forståelser. For mig er det små sproglige distinktioner, der kan skabe store forskelle. Et eksempel er ordet key-things, hvor Evan George i en live-session i et skala-spørgsmål spørger til what key-things place you at 7? Implicit i det spørgsmål ligger, at der udover de ting klienten på det tidspunkt kunne komme i tanke om, er andre ting, som gør, at han placerer sig på 7, men som han lige nu ikke kan komme i tanke om. Det er at fokusere på og øge klientens kompetencer og ressourcer betydeligt.Et andet eksempel er ord konstruktionen "signs of well being". Mange løsningsfokuserede praktikere kender til udredningsmodellen Signs of Safety (SoS), men at bruge ordet 'signs' i andre sammenhænge, blev nyt. At tænke vi kan lede efter tegn på velbefindende, på at ha' det godt, må være omdrejningspunktet for forandringsarbejde, for vi søger jo ikke efter tegn på, at folk har det dårligt og at udviklingen er negativ, - næh, vi skal lede efter "signs of well being".

Lidt om ”den engelske”-model

Jeg er faktisk slet ikke sikker på, at Evan, Chris og Harvey ville bryde sig om, at man kaldte deres praksis for ”den engelske model”. Jeg gætter på, at de ser sig som løsningsfokuserede praktikere, der til stadighed arbejder i retning af Steve de Shazers tanker om enkelhed, simpelhed, at ’skære’ ind til benet. OG de ville måske sige, at SdS aldrig ville foretrække en stationær form af SF, men at en løbende udvikling af tænkningen skulle foregår, en dynamisk proces. Men, det er blot mine forudantagelser J BRIEF praktiserer i dag en samtaleform, der er præget af enkelhed i en stringent form. Det betyder, at alle samtaler begynder med What are your best hopes from this conversation? og alle anden gangs samtaler begynder med What’s better? BRIEF arbejder ikke med undtagelser, da det forudsætter kendskab til et problem(!) og de giver ikke komplimenter; don’t use compliments to tell people what they think they are, if they don’t think it them self! På den måde har Chris, Evan og Harvey ’barberet’ alt overflødigt væk og (måske) båret SF ind til dens essens: SF is about creating the context within which solutions will emerge.

Nye mennesker

Jeg kunne selvfølgelig slutte af med at lave en liste over mine ’nye venner’, over fagfæller fra andre europæiske lande – og Sydafrika. Og jeg finder det altid interessant at møde især kollegaer, der arbejder i helt andre sammenhænge, som Lorenz Jungi fra Schweiz, hvis virksomhed arbejder med ledelse og organisationsudvikling. Svea van der Horn fra Sydafrika vil I indenfor nær fremtid komme til at stifte bekendtskab med her på bloggen, - hun har lovet en spændende oplæg og et friskt varmt pust fra de sydlige himmelstrøg…

Rigtig god uge…

Anne-Marie  

Forrige
Forrige

Teams and groups, collection of individuals – some implications for SF Brief practice

Næste
Næste

Ugen der gik - et tilbageblik på 5 dages intensiv træning på BRIEF....