Og hvilken forskel gør det?

Vi har før omtalt spørgsmålet, som er titlen på ugens indlæg, og denne uge ingen undtagelse. Og det er der en gangske god grund til. Fordi det er et spørgsmål, der fører én på en rejse, som man ikke helt ved, hvor ender, men som udvikler sig under vejs alene ved at gentage den samme sætning. Sjovt, sært og meget effektivt.

Vi har på forskelligvis brugt spørgsmålet i vores praksis, og et eksempel er en ung mor, som én af os arbejder med; hun fortalte, at hun var holdt op med at bruge sin mobiltelefon om natten, holdt op med at være online; - så hvilken forskel gør det? Det betyder, at jeg sover omkring kl. 23-00, - og hvilken forskel går det? Et betyder, at jeg er frisk og kan komme op ved 7 tiden,- og hvilken forskel går det? At jeg kan få min datter op i ordentlig tid, - og hvilken forskel gør det? At hun kommer i Børnehaven til tiden, til kl. 9. Og hvilken forskel gør det? At hun får en god dag og er der fra starten af dagen, - og hvilken forskel gør det? Det betyder, at jeg ved, hun har det godt, og at hun får en god dag, - og hvilken forskel gør det? Det gør, at jeg oplever mig, som en god mor, at jeg dur til noget og kan gøre noget godt for min datter!!Nye refleksioner dukkede op, og hun kom frem til den store betydning det havde for hende og datteren, at mobiltelefonen blev lagt væk om natten. På den måde kan spørgsmålet arbejde og skabe refleksion, når en ændret ønsket adfærd har fundet sted.Denne uge viser vi taget udgangspunkt i en ønsket forandring og vil forsøge af lege med tanken om, hvad der vil ske, såfremt denne forandring fandt sted :-)

Anne-Marie / Rikke

Jeg vil gerne have gang i min træning igen / Jeg vil rigtig gerne tilbage til at dyrke mine daglig yogaøvelser og meditationer

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil få mere energi og komme i bedre humør /Jeg vil få mere energi og overskud i det daglige.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil få lyst til at træne mere og måske svømme / Jeg vil være mere frisk om morgenen og mere klar i hovedet til at gå i gang med dagens opgaver ved arbejdsdagens start.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil få en del mere energi og forhåbentlig også tabe lidt i vægt / Jeg vil blive mere effektiv og blive bedre til at opretholde fokus og koncentration gennem hele dagen.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil blive mere tilfreds med min krop og komme i gang med nogle opgaver, der venter / Jeg vil kunne få mere fra hånden hurtigere og dermed få mere tid til at læse alle de faglige bøger, som jeg også gerne vil have tid til at fordybe mig i.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil få adgang til noget tøj, der ikke helt passer og jeg vil få tid til at fokusere på min hjemmeside / At få mere tid til at læse fagligt vil betyde, at jeg hele tiden kan være opdateret på den nyeste viden og forskning indenfor mit felt, så jeg kan kvalificere mit arbejde endnu mere.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Når jeg fokuserer på hjemmeside, vil jeg se, hvad der skal ændres og bevares /Jeg ville få et endnu stærkere fagligt fundament at stå på, som jeg vil kunne bringe i spil til udvikling af min praksis på mange forskellige måder.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil få mulighed for at undersøge nye tiltag til hjemmesiden , som jeg tænker på / Jeg vil komme endnu tættere på at udleve mine visioner for min virksomhed, for mit fag og for den forskel, som jeg ønsker at være med til at gøre i praksis.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Hjemmesiden vil blive redigere, og opdateret i et format, der passer bedre til min computer / Jeg vil opnå støtte tilfredshed med, - og endnu dybere ro i mig selv.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil selv kunne uploade og få lavet invitation til et kursus, der skal på hjemmesiden /Jeg vil evne at være mere i nuet og dermed være mere nærværnede – være tilstede i det som er og forstærke spiralen af energi og overskud osv.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Det vil give ro og tilfredsstillelse at få klaret to konkrete opgaver /Jeg vil få overskud til at påbegynde den uddannelse, som jeg går og drømmer om at starte inden længe.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Jeg vil kunne slappe mere af og få mere tid til både træning og familien / Jeg vil få en oplevelse af, at alle mine erfaringer ville gå op i en højere enhed og få en endnu støtte arbejdsglæde og tilfreds i det daglige.

Og hvilken forskel vil det gøre?

Familien vil være glad over at se mig noget mere, og jeg vil være glad over at kunne være mere sammen med dem / Jeg ville få drive til at komme videre med mit store projekt, som jeg ellers pt. Har haft mistet energi på.

Disse 2 små ’rejser’ viser betydningen af, hvordan en lille ændring kan have en stor indflydelse og konsekvens. Det er klart, at vi hver i sær punktuere undervejs og vælger ud, hvilke fokusområder vi retter vores opmærksomhed på.Forhåbentlig er det også tydeligt, at enhver kan bruge dette lille spørgsmål til at ’tale’ med sige selv om en forandring, den forskel forandringen vil afstedkommer og ikke mindst kan denne indsigt skabe motivation og lyst til at gå i gang med denne forandring. Og for at denne lille øvelse skal have en god effekt, anbefales at spørgsmålet stilles mindst 12 gange :-)

God uge – og god fornøjelse med jeres små forandringsrejser…

Rikke og Anne-Marie  

begge-150x150-25062013.png
Forrige
Forrige

Highs and no lows…

Næste
Næste

Teams and groups, collection of individuals – some implications for SF Brief practice