Refleksioner fra EBTA 2014 - Ressources unit

profil-anne-marie-20052013.jpg

European Brief Therapy Association (EBTA) holder en årlig konference forskellige steder i eurupa og i år gik turen til Leeuwarden i Holland, - et fantastisk smuk sted med alt, hvad der hører til Holland; kanaler, blomster, både, gamle huse og selvfølgelig de kendte kaffebarer. Det var mit 4. EBTA-år og med kig på konferencens titel: Resources Unit, listen af keynotespeakers og workshops kan det undre at ikke flere danskere deltager, men mon ikke det kommer :-)

Janet Bavelas og Harry Kormann

Konferencens første plenum oplæg havde titlen "Does SFBT (SolutionFocusBriefTherapy) have a theory?" og svaret var ubetinget YES! En af udfordringerne for den løsningsfokuserede tilgang har været, at når man er blevet spurgt om, hvad teorien bag er, så er svaret nogle gange blevet lidt vagt. De fleste af os forklarer det ud i, hvad LØFT handler om - eller negationen, hvad det ikke handler om, i forsøg at definere tilgangen. Janet og Harry har sammen med 3 andre gennemlæst Steve de Shazers 5 bøger og en lang række artikler med henblik på at afdække, hvor og hvad han præcist siger om 'en teori bag'. Det har ført til følgende 5 postulater:

  1. Therapy is about co-constructing solutions with clients

  2. The minimum unit of analyses is the therapist interacting with the client in the therapy setting

  3. Change is the purpose of the therapist and clients meeting

  4. Therapy is an observable interactional, i.e., a conversation

  5. Client and therapist jointly construct a therapeutic reality

Som Harry sagde på en fin måde, så handler det om, hvad der er mellem næserne og ikke mellem ørene! dvs. settingen er ikke konstrueret mellem vores øre, i vores hoved, men co-konstrueret i samværet med en anden, i mødet mellem vores næser. "It's not about how things are, but how things are constructed"! "Change is seen to happen within language", hvorfor vi hele tidne på have opmærkomhed på anvendelsen af vores sprog og de forudantagelser vi lægger i det. Eksempelvis har spørgsmålet; er du holdt op med at slå din kone? en forudantagelse om, at konen bliver slået! - uanset svaret "the use of language makes what we see in the interaction" - svarer man; ja, jeg er holdt op med at slå min kone, så indeholder svaret en indrømmelse af en negativ handling og svarer man; nej, jeg slår stadig min kone, så indeholder svaret den samme indrømmelse af en negativ handling. SÅ lad os tænke over, hvordan vi bruger sproget, - og lad os tænke over dette i alle sammenhænge og ikke kun i konteksten af løsningsfokuseret terapi.

Riet Kooimann

En hollandsk skolelærer, der fokuserer på "How to communicate positively with adolescents" og her var masser af tips og tricks at hente, hvis man ikke i forvejen har snuset til LØFT; gode råd af som at erstatte 'why' med 'how come' og stoppe det Ben Furmann kalder "blame-storming" eller at have fokus på ressourcer og styrker i bred forstand. På den måde kan man finde andre måde at tale om og med teenagers på; de er ikke 'dovne', men 'afslappede' eller de er ikke 'vrede og negative', men 'fulde af liv' eller med 'temperament'. På den måde handler det også om, det sprog vi brugr og hvordan vi kan finde alternative postive konneterede udsagn om unge, hvilket kan styrke dialogen med dem.

Paul Z. Jackson

- har gennem en årrække været en af de førende på scenen af LØFT-coaches. Han var inviteret til at tale om, hvorvidt coaching kan sikre det hollandske velfærdssystem. Et view over tegn i samfundet på optimisme (eks. længere levetid) og på negativisme (eks. øget forbrug af medicin) blev holdt op mod hinanden til en drøftelse af, i hvilken retning (velfærds) samfundet kan bevæges.... Nogle af hans clues var afgjort, at fokusere på; what's wanted, what works and what''s next...At bygge på det, der virker skaber god mening, og hvert enkelt velfærdssamfund på afklare, hvad virker i vores samfund. I danmark er der i min optik klart mange indsatser og tiltag, der virker og virker efter hensigten. Men der er bestemt også områder, som vi har brug for at gøre bedre, - siden problemet fortsat eksisterer, eks. på området af foranstaltninger til børn. Jeg sad ved siden af en psykolog fra holland, der arbejder med ældre, og Kathleen fortalte, at man i Belgien tilbyder 'pakker' til familier, en slags stempelkort, hvor familien så selv kunne vælge, hvilke type tilbud de ønskede; familiesamtaler, coaching, aflasting o.m.a. - dét er nytænkning, som vi måske kan lære noget af, og det er at tro på, at den enkelte er ekspert på sig selv og bedst ved, hvad han eller hun har brug for. Rygtet vil vide, at vi efter al sandsynlighed ser Paul på den danske konference i maj, sådan Jesper!

Jeg har fremhævet et par highlights og kunne have fortsat med at skrive om Anton Stellarmans og Geert Lefevres workshop om SF-Supervision eller Jeff Chang om at snakke med børn eller Peter Sundmans "SF playing cards"..... Og det er netop det skønne ved en sådan konference, der så meget interessant og mange gode workshops at vælge blandt. Heldigvis er er der en konference igen til næste år i Wien med titlen "Don't think, Observe" - spændende bliver den uden tvivl og jeg glæder mig allerede til at holde en workshop med..... SF knitting !!!

Du kan se mere her: www.EBTA2015.at Foreningen EBTA og de forskellige task-groups kan du læse om på hjemmesiden her: http://ebta.eu hvor du snart vil kunne se, at undertegnede er blevet bestyrelsens nyeste medlem, den første dansker i EBTA - jeg glæder mig til at se, hvor det fører mig, Danmark og LØFT hen de næste par år :-) 

Anne-Marie  

Forrige
Forrige

What is Solution Focused and how does it work?

Næste
Næste

Highs and no lows…